Kunci Jawaban

Kunci Jawaban Kelas 11 Bahasa Inggris Halaman 109 - 116 Formative Test: Text Bawang Putih

Kunci jawaban Kelas 11 Bahasa Inggris Halaman 109 - 116, listening, speaking and reading writing.

Editor: Via Tribun
freepik.com
Ilustrasi belajar kunci jawaban Kelas 11 Bahasa Inggris Halaman 109 - 116. 

TRIBUN-SULBAR.COM - Artikel berikut membahas mengenai soal Bahasa Inggris Kelas 11 Tingkat Lanjut halaman 109 - 116.

Siswa akan diminta untuk mengerjakan kegiatan untuk bahan evaluasi siswa belajar mengenai formative test yakni listening and speaking serta reading writing.

Adapun materi yang dibahas terdapat dalam buku Buku Bahasa Inggris Untuk SMA/MA/SMK/MAK Kelas 11.

Ilustrasi belajar
Ilustrasi belajar (freepik.com)

Sebelum melihat kunci jawaban Bahasa Inggris Kelas 11 halaman 109 - 116, siswa diharapkan dapat mengerjakan soal secara mandiri.

Rangkuman kunci jawaban Bahasa Inggris Kelas 11 halaman 109 - 116 hanya sebagai panduan, jawaban dari setiap soal tidak terpaku dari kunci jawaban ini.

Baca juga: Kunci Jawaban Kelas 11 Bahasa Inggris Tingkat Lanjut Kurikulum Merdeka Halaman 134-135: Activity 5

Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 11 SMA halaman 109 - 116

[D. Formative Test]

Part 1 Listening and Speaking

The Listening transcript is provided in the Teacher’s Book.

In this part of the test, you will hear some short narrative texts. The texts and questions will be spoken twice. They will not be printed in your book, so you must listen carefully to understand what the speakers are saying.

There are 4 (four) questions in this part. For each question, choose the correct answer A, B, C, D, or E

Halaman 110..

1. What is the story about?
a. The character changes of a grown up son.
b. The success of a poor widow’s son.
c. The envy of a mother to her only son.
d. Retribution on an ungrateful kid.
e. A revenge from a parent.

Answer: d. Retribution on an ungrateful kid.

2. How many characters are mentioned in the story?
a. 5
b. 4
c. 3
d. 2
e. 1

Answer: c. 3

3. Why did Malin leave his village? Because he ...
a. was ordered to take care of a large ship.
b. insisted on going for a lot of money.
c. wanted to marry a wealthy girl.
d. wished to get better fortunes.
e. wanted to be in big cities.

Answer: d. wished to get better fortunes.

4. Why did not Malin want to acknowledge his mom? Because he ...
a. did not want to go back to living in the village.
b. was not ready yet to show his true identity.
c. was too rich for having an old ugly mom.
d. did not want to go back to being poor.
e. was ashamed of his wife.

Answer: e. was ashamed of his wife.

5. How did God answer Mande Rubayah’s prayer?
a. He sent thunder to hit his ship and let it sink.
b. He cursed his beautiful ship to stone.
c. He destroyed all of his wealth.
d. He turned Malin into a stone.
e. He sent wind and rain.

Answer: d. He turned Malin into a stone.

Halaman 111...

6. What value did you learn from the legend?
a. Luxury makes you forget who you are.
b. Our best friends are our own parents.
c. Love your parents unconditionally.
d. Don’t be greedy.
e. Lies save you.

Answer: c. Love your parents unconditionally.

7. Give your spoken feedback. At the end of the story, Mande Rubayah prayed to God and then, something bad immediately happened to her
son. What do you think about it? Will a mother pray something bad to her kids? Elaborate your answer.

Answer: Mothers will not wish bad things to their children. In this story, the child has done something wrong to his mother so that the mother does so

Part 2 Reading and Writing

Read the text and answer question 8-15

Halaman 114..

8. What does the story tell us about?
a. Two girls with matching traits.
b. A daughter’s obedience and loyalty to the family.
c. A sincerity and patience of a girl living with her step family.
d. The temptation of a mother and daughter for instant wealth.
e. The persistence of a girl in fighting her and her father’s rights.

Answer: c. A sincerity and patience of a girl living with her step family.

Halaman 115..

9. How could Bawang Putih finally live with a stepmother and stepsister?
a. His father got into an accident.
b. Her parents entrusted her to them.
c. She was the only child in the family.
d. She did not have any other family to live with.
e. Her mother passed away and her father remarried.

Answer: e. Her mother passed away and her father remarried.

10. How could Bawang Merah and her mother get different gifts inside the pumpkin?
a. They took a different pumpkin.
b. They did not really lose the scarf.
c. They did not listen to the old woman.
d. They did not do what Bawang Putih did.
e. They were grumbling while finishing the work.

Answer: c. They did not listen to the old woman.

11. What did you learn from Bawang Putih’s character?

a. Kindness must be paid for the same thing.
b. Sincerity and honesty always bears sweet fruit.
c. Whether it’s right or wrong, elders must be obeyed.
d. Whenever there is a will, there will always be a way.
e. Someone’s characters are passed down from the parents.

Answer: b. Sincerity and honesty always bears sweet fruit.

12. Decide whether these statements are true (T) or false (F)

Statement

a. Bawang Putih’s mother died when Bawang Putih was a child.

Answer: True

b. Problems arose when Bawang Putih’s step family came to her life. 

Answer: True

c. Bawang Merah and her mother thought about wealth.

Answer: True

d. Bawang Putih initially refused the gift from the old woman because she helped her sincerely.

Answer: True

e. The old woman treated Bawang Merah and her mother the same way she treated Bawang Putih. 

Answer: False

Halaman 116..

13. Who do you think is the old woman in the story? Explain your answer

Answer: The old woman is a shaman, who knows the goodness of a person's heart. The pumpkin that she gave to Bawang Putih contained many jewelries. The pumpkin that she gave to Bawang Merah and her mother contained many venomous animals

14. . In the last sentence of the story you read ‘You reap what you sow.’ What does that sentence mean? How is the sentence related to the story? How can you apply it in your life?

Answer: Bawang Merah and her mother got bad things (punishment) for their bad actions

15. Choose a character from the story of “Bawang Merah and Bawang Putih”. Write a short paragraph about the character that you have chosen. Give details that describe her/his characterization. Your paragraph must be around 250-300 words.

Answer: Bawang putih is a beautiful girl who is humble and always helps anyone who is in trouble like helping an old grandmother cooking some food looked for firewood, picked some vegetables for grandma’s tomorrow’s food, she also never gives up, doesn't complain easily and is always grateful for the existing situation especially in dealing with his mother and half-siblings every day

Baca juga: Kunci Jawaban Kelas 11 Bahasa Inggris Tingkat Lanjut Kurikulum Merdeka Halaman 134-135: Activity 5

 

*) Disclaimer: Artikel ini hanya ditujukan kepada orangtua untuk memandu proses belajar siswa.

Sebelum melihat kunci jawaban, siswa harus terlebih dahulu menjawabnya sendiri, setelah itu gunakan artikel ini untuk mengoreksi hasil pekerjaan siswa.

(*)

Artikel ini telah tayang di TribunNewsmaker.com dengan judul Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 11 Halaman 109-116: How did God Answer Mande Rubayah’s Prayer?

Rekomendasi untuk Anda

Ikuti kami di

Berita Terkini

© 2025 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved